002 - Barraca de la Vinya de ca l'Alegre I













Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent Fondo. Al carrer del Guinardeu de la urbanització Torreblanca II. Al paratge de la Pedra Esmoladora (un topònim ja gairebé perdut).
Data de visita: 12-09-2014
Numeració: 002
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Bessona-composta. L'habitacle de l'esquerra és de planta quadrada. L'habitacle de la dreta és de planta rectangular.
Tipus de porta: L’habitacle de l’esquerra té llinda plana. L’habitacle de la dreta ha patit un enderroc allà on era la porta.
Estat de conservació: Enderroc exterior important
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 36.146 E 001º 55.667
Altitud: 415 m
Orientació de la porta: Sud
Restaurada: No
Descripció: Barraca doble adossada i no comunicada interiorment. L’habitacle de l’esquerra té dues fornícules al seu interior.
Comentaris: A ca l'Alegre, una casa vacarissenca de l'actual carrer del Pou, aquí tenien la propietat d'una peça de terra amb vinya. Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, un tal Cristòfol Palà aquí conreava una peça de terra de 4 quarteres i 3 quartans, el conreu principal de la qual era la vinya i l’olivar. Poc temps després, segons l'Amillarament de 1861, el mateix Cristòfol Palà conreava aquesta peça de terra pròpia, que consistia en una vinya de 3ª categoria (2 Q), un olivar de 3ª categoria (9 q), secà de 3ª (2 q),  erm de 1ª (9 q) i roques (7 q). Més de mig segle després, segons l'Amillarament de 1926, el Josep Palà Casas (besnet de l’anterior), amb uns 44 anys d'edat, era el propietari d'una finca rústica de 4 quarteres de cabuda situada a la Pedra Esmoladora, que consistia en una vinya, secà i olivar. A l’Amillarament de 1944, la viuda de l’anterior (Fe Ambrós Ginferrer) era la propietaria de la finca, on es tributava per una vinya de 3ª categoria. Finalment, a l’actualització del cadastre dels anys 50 del segle passat, la propietaria era la filla dels dos anteriors, Carme Palà Ambrós, i l’únic conreu que s’hi feia era l’olivar, perquè la vinya ja s’havia deixat perdre. L’habitacle de la dreta era l'espai per a guardar la bèstia de carrega (mula, matxo, ruc). Uns 15 metres per sobre d'aquesta barraca doble hi ha un dipòsit circular d'aigua.
Font d'informació: Jordi Torrella de cal Cargol. Josep Gibert de cal Josepó (al cel sia). Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC). Amillaraments de Vacarisses de 1861, 1926 i 1944 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses). Mapa del Cadastre parcel·lari de Vacarisses de l'any 1944 (Ajuntament de Vacarisses). Guia Interactiva del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac (Ramon Suades).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada