008 - Barraca de les Vinyes dels Oms I (l'Obac)












Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent dels Oms. A la capçalera d'un petit torrent innominat que tributa al torrent dels Oms pel vessant dret. Prop del km 12 de la carretera de Rellinars (B-122). Entre la carretera i l'inici de la pista que baixa cap a les Vendranes.
Data de visita: 26-06-2014
Numeració: 008
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta circular
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Enderroc exterior important. La llinda exterior és aterrada.
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 37.503 E 001º 56.100
Altitud: 500 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció: El muntant esquerre de la porta és el mateix marge de pedra seca que la protegeix lateralment. Té un cocó arran de terra i una finestra. La tapadora de la falsa volta és una llosa de dimensions extraordinàries
Comentaris: Segons explica el Josep Maria Faura (hereu i últim representant de la nissaga dels Ubach) en el seu llibre, les vinyes dels Oms, que eren propietat de l'Obac, es plantaren amb parcers de Rellinars. Les vinyes dels Oms, i totes les altres vinyes de l'Obac, van ser definitivament abandonades amb l'arribada de la fil·loxera cap a l'any 1895.
Font d'informació: Josep Maria Faura, autor del llibre Història de la serra de l'Obac. Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC). Trobada gràcies a un ràpid i perillós cop d'ull cap a l'esquerre mentre conduia el cotxe cap alguna de les meves excursions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada