013 - Barraca de ca la Maria Rosa (les Vendranes)





Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent dels Oms. S'hi accedeix des de la pista que neix al km 12.3 de la carretera de Rellinars i porta cap a les Vendranes. Poc abans que la pista creui el torrent dels Oms neix un perduda pista de desboscament que ressegueix el vessant dret d'aquest torrent aigües avall.
Data de visita: 09-09-2014
Numeració: 013
Tipus de construcció: Aèria aïllada
Forma: Planta rectangular
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Imminent enderroc del sostre
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 37.322 E 001º 55.686
Altitud: 405 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció:
Comentaris: A ca la Maria Rosa, una casa vacarissenca del carrer de Sant Ignasi, aquí menaven una vinya en contracte de rabassa morta o de parceria amb el propietari de les Vendranes. Segons l'Amillarament de 1861, un tal Francesc Codinas de ca la Maria Rosa conreava aquesta peça de terra, propietat dels hereus de Josep Maria Mateu Aybar, que consistia en una vinya de 2ª i 3ª categoria, erm de 1ª i roques. L'any 1902, probablement a causa de la fil·loxera, aquesta peça de terra va tornar a l'amo directe (el propietari). La barraca es troba a pocs metres del que ha estat batejat com salt d'aigua de la Ferreria; un nom no gaire encertat si tenim en compte que el salt d'aigua i la part baixa del torrent pertanyen a la històrica heretat de les Vendranes, i que la solella de la Ferreria és dins el terme municipal de Rellinars.
Font d'informació: La página web www.caudelguille.net (Jordi Guillemot). Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses). Mapa del Cadastre parcel·lari de Vacarisses de l'any 1944 (Ajuntament de Vacarisses).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada