014 - Barraca de cal Mariano












Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent del Lleonard. Es troba a l'estribació nord-oest d'una d'una ampla carena que descendeix cap a les Vendranes en sentit nord. S'hi accedeix des del camí que recorre la part superior dels cingles de Vacarisses (entre el coll del Lleonard i el coll de la Roquera). No existeix cap corriol obert per arribar-hi.
Data de visita: 03-08-2014
Numeració: 014
Tipus de construcció: Aèria aïllada
Forma: Planta rectangular
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Perfecte estat (exceptuant l'esberla de la llinda de la porta)
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 36.893 E 001º 55.245
Altitud: 460 m
Orientació de la porta: Sud-est
Restaurada: No
Descripció: A la cantonada interior sud (porta) hi ha una petita construcció que correspon a un forn rústic (o llar de foc) que s'utilitzà per cuinar el menjar. A més, té dues fornícules (una d'elles a sobre del forn), i una finestra.
Comentaris: A cal Mariano, una casa vacarissenca de l'actual plaça de l'Era, aquí tenien la propietat d'una peça de terra amb vinya. Segons l'Amillarament de 1861, un tal Antoni Tomasa (a) Bomé conreava aquesta peça de terra, propietat de Josep Codinas (a) Lleonart, que consistia en una vinya de 2ª i 3ª categoria i roques. Segons una anotació posterior, aquest parcer va passar a ser el propietari de la finca. Durant la segona meitat del segle XIX tots els establiments a rabassa morta de l'heretat del Lleonart van passar a ser propis dels mateixos parcers que menaven les vinyes. Motiu pel qual aquest sector (avui totalment cobert pel bosc) presenta una gran parcel·lació. Segons l'Amillarament de 1944, el Joan Codina Alsina de cal Mariano, fill del Mariano Codina Tomasa, posseïa aquesta mateixa finca quan ja feia molts anys que la vinya s'havia deixat ermar, i hi creixia una pineda. Un pi ha caigut al davant la porta de la barraca.
Font d'informació: Jordi Torrella de cal Cargol. Amillaraments de Vacarisses de 1861 i de 1944 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses). Ortofotos de l'ICC o Google Maps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada