038 - Barraca de l'Ametllerar de cal Pau Maians (Torrella)









Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent de l'Orpina. Al sot de l'Aigua; una petita vall formada per dos torrentols que tributen al torrent de l'Orpina pel vessant dret. S'hi accedeix des de la pista que puja a l'obaga Negra des de la masia de Torrella. A prop d'una petita feixa de sembradura.
Data de visita: 26-12-2013
Numeració: 038
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Bessona-composta. El 1er habitacle (orientació sud-est) era de planta trapezoidal. El 2on habitacle (orientació sud-oest) era de planta de ferradura.
Tipus de porta:
Estat de conservació: Enderroc total
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 35.122 E 001º 54.424
Altitud: 365 m
Orientació de la porta: 1er: Sud-est / 2on: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció: Barraca doble no adossada. El 1er habitacle tenia la coberta muntada sobre un embigat de troncs, lloses de pedra i fang per impermeabilitzar. El 2on habitacle estava tancat amb l'habitual falsa volta de lloses. Segurament el 1er habitacle era l'espai per a l'animal.
Comentaris: El Joan Casas de cal Pau Maians, una casa vacarissenca del carrer dels Oms, aquí menava un ametllerar en contracte de parceria (1/4 part de la collita) amb el propietari de Torrella. A la dècada dels 50 del segle passat, al voltant d'aquesta barraca el Joan hi conreava 1.3 hectàrees d'ametllers de 1ª i 2ª categoria.
Font d'informació: Jordi Torrella de cal Cargol. Cadastre de la Riquesa Rústica de la dècada dels 50 (Ajuntament de Vacarisses). Trobada tot caminant sobre el terreny.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada