041 - Barraca del Jepet de cal Ploraire (Torrella)








Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent de l'Orpina. Al sot de l'Aigua; una petita vall formada per dos torrentols que tributen al torrent de l'Orpina pel vessant dret. S'hi accedeix des del primer trencall de la pista que puja a l'obaga Negra des de la masia de Torrella.
Data de visita: 26-12-2013
Numeració: 041
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta rectangular
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Perfecte estat
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 35.234 E 001º 54.411
Altitud: 350 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció: La falsa volta de la coberta es tanca amb sis lloses llargues. Té dos cocons arran de terra. Té una finestra. Al seu interior té una llosa de pedra adossada al parament que fa la funció de lleixa.
Comentaris: El Jepet Ambròs de cal Ploraire, una casa vacarissenca del carrer de la Barceloneta, aquí menava una vinya en contracte de parceria (1/4 part de la collita) amb el propietari de Torrella. El Jepet va conrear una vinya en aquesta costa solella fins a la darreria de la dècada dels 40 del segle passat. Posteriorment es va obrir una pista pel bell mig de l'antiga vinya, i al costat de la barrraca hi van instal·lar un conjunt d'arnes, que actualment ja són abandonades. És una de les 6 barraques de vinya que han estat declarades BCIL (Béns Culturals d'Interès Local) per l'Ajuntament de Vacarisses.
Font d'informació: Jordi Torrella de cal Cargol. Trobada tot caminant sobre el terreny.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada