042 - Barraca del Cubano I (Torrella)









Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent de l'Orpina. Al sot de l'Aigua; una petita vall formada per dos torrentols que tributen al torrent de l'Orpina pel vessant dret. S'hi accedeix des del primer trencall de la pista que puja a l'obaga Negra des de la masia de Torrella. En el marge d'una feixa de sembradura.
Data de visita: 26-12-2013
Numeració: 042
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta restangular
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Enderroc sostre
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 35.176 E 001º 54.403
Altitud: 340 m
Orientació de la porta: Sud
Restaurada: No
Descripció: La coberta estava muntada sobre un embigat de troncs i branques, lloses de pedra i fang per impermeabilitzar.
Comentaris: A cal Cubano (ca la Cubana), una casa vacarissenca del carrer de la Barceloneta, aquí menaven una vinya en contracte de parceria (1/4 part de la collita) amb el propietari de Torrella. El Francesc Lleonart (a) Cubano va conrear aquest tros fins que l'estiu de l'any 1936 va ser assassinat per membres descontrolats del comitè local de les milícies antifeixistes (CNT-FAI). Posteriorment, a la dècada dels 40 i 50, aquestes feixes del sot de l'Aigua van ser menades pel Jaume Puig (a) Policardo, que venia des del poble de Viladecavalls en carro. Originalment cada barraca es corresponia amb una parcel·la de vinya, però després, amb l'arribada de la fil·loxera i l'abandó general de les vinyes situades en costers pedregosos i de mal llaurar, els pocs parcers que van continuar treballant la terra acabaren annexant-se part de les parcel·les veïnes abandonades.
Font d'informació: Jordi Torrella de cal Cargol. Ortofotos de l'ICC o Google Map.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada