082 - Barraca de la Vinya de cal Pau Maians (Torrella)








Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent de la Creu de la Maciana. En un torrent innominat que neix sota la masia de Castellet de Dalt i que tributa al torrent de la Creu de la Maciana pel vessant dret. Uns 50 metres aigües avall de la font i la bassa de Castellet de Dalt.
Data de visita: 31-12-2013
Numeració: 082
Tipus de construcció: Terrera margera
Forma: Planta irregular
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Perfecte estat
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 35.895 E 001º 54.164
Altitud: 315 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció: Al parament interior trobem encastat un tros de carril de les vies del tren, que deuria fer les funcions de penjador.
Comentaris: Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, un tal Pau Utset (a) Pau Maians aquí conreava una peça de terra de 6 quarteres i 2 quartans, el conreu principal de la qual era la vinya i l'olivar. Més modernament, el Joan Casas de cal Pau Maians, una casa vacarissenca del carrer dels Oms, aquí menava una vinya en contracte de parceria (1/4 de la collita) amb el propietari de Torrellla. A la dècada dels 50 del segle passat, a més de mitja hectàrea de vinya, el Joan també hi conreava un hort regat amb una bassa, un olivar, un ametllerar i sembradura de secà. Els alumnes de l'Escola Font de l'Orpina han posat al seu interior un contenidor amb una llibreta de visites.
Font d'informació: Jordi Torrella de cal Cargol. Francesc Badia, conegut al poble com a Cisco. Àngel Sans, col·laborador de la revista mensual Vacarisses, balcó de Montserrat. Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC). Cadastre de la Riquesa Rústica de la dècada dels 50 (Ajuntament de Vacarisses). Trobada tot caminant sobre el terreny.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada