097 - Barraca de la Soleia del Torric (les Vendranes)














Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent de les Vendranes. A la capçalera d'un petit torrent innominat que tributa al torrent de les Vendranes pel vessant dret. S'hi accedeix des de la pista que neix a la carena del Roure Monjo, passa per la font homònima, i finalment arriba a la masia de les Vendranes. Es recomana fer l'aproximació final a la barraca pujant pel vessant hidrogràfic dret del petit torrent tributari.
Data de visita: 2-11-2014
Numeració: 097
Tipus de construcció: Aèria aïllada
Forma: Planta circular
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Enderroc exterior petit. Conserva gran part del voladís.
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 37.023 E 001º 55.991
Altitud: 460 m
Orientació de la porta: Sud
Restaurada: No
Descripció: És una barraca gran. Té un diàmetre interior d'uns 3 m i una altura interior de 3 m també. Té dues finestres. A mes, té tres armaris: una fornícula i un cocó superposats, i un cocó independent.
Comentaris: Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, la raconada on es troba la barraca encara era un tros de bosc propietat de les Vendranes. Potser posteriorment, amb el "boom" de la vinya de la segona meitat del segle XIX, s'hi va establir algun rabassaire que ho va artigar i hi va plantar ceps. La pista inicial de l'existència d'aquesta amagada barraca va ser una foto llunyana (amb el zoom al màxim) presa pel Ramon Suades durant una de les seves sortides de recerca.
Font d'informació: Ramon Suades, autor de la Guia Interactiva del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Ortofotos de l'ICC o Google Maps. Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada