127 - Barraca de cal Puig (el Mimó)










Ubicació: Vessant hidrogràfic esquerre de la riera de la Torre. En un torrent innominat que tributa a la riera de la Torre pel vessant esquerre. S'hi accedeix des de la pista que neix al km 2.9 de la carretera d'Olesa i es dirigeix cap a les ruïnes del Mimó Vell passant per la depuradora de Vacarisses. Està ubicada prop de la cresta rocosa d'un petita carena.
Data de visita: 30-12-2014
Numeració: 127
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta rectangular
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Enderroc sostre
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 34.758 E 001º 55.648
Altitud: 375 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció: Està feta amb pedres i lloses de gres vermell.
Comentaris: A cal Puig, una casa vacarissana del carrer Major, aquí menaven una vinya en contracte de rabassa morta o parceria amb el propietari del Mimó. Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, un tal Josep Boada aquí conreava una peça de terra de 6 quarteres i 4 quartans, el conreu principal de la qual era la vinya. Poc temps després, segons l'Amillarament de 1861, el mateix Josep Boada (à) Puig conreava aquesta peça de terra, propietat de Josep Bover (el Mimó), que consistia en una vinya de 3ª categoria (2 Q i 9 q), un olivar de 2ª categoria (5 q), secà de 3ª (6 q), erm de 1ª (1 Q i 6 q) i roques. Una anotació posterior de la darreria del segle XIX diu que les finques i la casa on vivien havien passat al seu fill Josep Boada Codinas. Una altra anotació diu que concretament aquesta finca havia tornat a l'amo directe de la terra (el Mimó), segons l'Apèndix de l'any 1897-1898. Uns 600 m al nord-est d'aquesta barraca, encara dins el terme del Mimó, el mateix Josep Boada de cal Puig menava una altra finca que consistia únicament en una vinya. Posteriorment, dins aquesta altra finca, s'ha localitzat una barraca molt desfeta; la barraca número 248 d'aquest inventari.
Font d'informació: Jaume Morera (al cel sia), excursionista, espeleòleg i expert en ceràmica antiga del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà. La pista inicial de l'existència d'aquesta barraca van ser unes fotografíes dels voltants de les ruïnes del Mimó Vell preses pel Jaume Morera després de l'incendi de l'estiu de 1994 (ara fa 20 anys). Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC). Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses). Ortofotos de l'ICC o Google Maps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada