165 - Barraca de cal Neri (can Vives)
















Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent de can Vives. Al vessant hidrogràfic dret de la capçalera del torrent de can Vives. Dalt del cingle més llevantí dels que conformen la cinglera que hi ha sobre la masia de can Vives. S'hi accedeix des de l'esplanada (plaça de maniobres) que trobem al primer revolt tancat que fa la pista que baixa cap a can Còdol des del Serrat dels Ginebres.
Data de visita: 11-04-2015
Numeració: 165
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta rectangular
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Enderroc del sostre parcial. La llinda interior de la porta ha caigut. Conserva gran part del voladís.
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 36.845 E 001º 54.771
Altitud: 430 m
Orientació de la porta: Sud
Restaurada: No
Descripció: Té dues finestres.
Comentaris: A cal Neri, una casa vacarissenca del carrer de Pau Casals, aquí menaven una vinya en contracte de rabassa morta o parceria amb el propietari de can Vives. Segons l'Amillarament de 1861, un tal Felip Neri Boada (a) Neri conreava aquesta peça de terra, propietat de Dionísia Vives, que consistia en una vinya de 3ª categoria i roques. El mateix Felip Neri Boada conreava una altra peça de terra al vessant est d'aquest mateix tram de carena, en aquest cas propietat de Felip Neri Còdol, que consistia en una vinya de 2ª i 3ª categoria i roques. L'any 1913 aquestes dues peces de terra van tornar als seus respectius propietaris (can Vives i can Còdol). El Cisco em va portar personalment fins a aquesta barraca, per tant sense la seva col·laboració aquesta barraca no hagués estat inclosa al present inventari. El mateix Cisco em va explicar que coneix aquesta barraca perquè el seu pare (el Pepet de cal Julito) el va portar fins a ella un dia que recollien bolets plegats per aquests verals. Aquell dia els va enxampar un tempesta, i la barraca, que encara tenia la coberta sencera, els va servir d'aixopluc.
Font d'informació: Francesc Badia, conegut al poble com a Cisco. Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada