147 - Barraca de la Vinya de cal Joan de Baix (l'Alzina)

















Ubicació: Vessant hidrogràfic esquerre del torrent de l'Alzina. En aquest tram, el torrent de l'Alzina fa de partió entre els termes municipals de Vacarisses i Rellinars. S'hi accedeix des de la pista/camí que recorre la part baixa del vessant hidrogràfic esquerre del torrent de l'Alzina. Entre d'altres llocs, aquesta pista/camí connecta amb la urbanització del Planet del vessant oposat a través d'un petit pont que hi ha davant la deixalleria municipal de Rellinars del carrer del Grèvol.
Data de visita: 30-08-2014
Numeració: 147
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta rectangular
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Enderroc del sostre parcial. Enderroc exterior important. Conserva algún tram de voladís.
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 37.748 E 001º 54.469
Altitud: 325 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció: És una barraca gran. Blocs de pedra despresos de marge ajuden a tancar el parament nord de la barraca. Té dues fornícules: una sobre la llinda interior de la porta, i una altra de gran.
Comentaris: El Ramon Ribera de cal Joan, una casa de Rellinars del carrer de cal Meri, aquí menava una vinya en contracte de parceria (1/4 part de la collita) amb el propietari de l'Alzina. Una de les pedres interiors té el senyal d'una barrinada. Això demostraria que part de la pedra que es va emprar per a bastir la barraca (i per extensió el marges de pedra seca propers) es va obtenir barrinant la pedra del marge de roca mare on està adossada. A la porta hi ha les restes d'una reixa metàl·lica que algú va posar per a que no hi entressin els animals. A tocar hi ha un dipòsit d'aigua pluja soterrat que està tancat amb una volta de pitxolins.
Font d'informació: Mariano Sellarés de cal Gat. Ortofotos de l'ICC o Google Maps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada