184 - Barraca del Blasi de Baix















Ubicació: Vessant hidrogràfic esquerre de la riera de Sanana. S'hi accedeix des de la pista que neix al km 4.3 de la carretera de la Bauma i es dirigeix cap a la urbanització de la Farinera, tot passant sota el viaducte de la riera de Sanana.
Data de visita: 01-09-2014
Numeració: 184
Tipus de construcció: Aèria aïllada
Forma: Bessona-composta. L'habitacle de l'esquerra és de planta quadrada. L'habitacle de la dreta és de planta rectangular.
Tipus de porta: Llinda plana (l'habitacle de l'esquerra)
Estat de conservació: L'habitacle de l'esquerra està en perfecte estat i encara conserva algún tram de voladís. L'habitacle de la dreta està totalment enderrocat.
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 37.072 E 001º 53.609
Altitud: 235 m
Orientació de la porta: Sud
Restaurada: No
Descripció: Barraca doble adossada i no comunicada interiorment. Sobre l'habitacle de l'esquerre podem dir que les seves quatre parets són de pedra (amb algunes peces de ceràmica intercalada: maons i trossos de teula) lligada amb morter de calç. La coberta és una falsa volta feta amb lloses de pedra. Per a fer la transició de la planta quadrada a la falsa cupula que la tanca, es van emprar petxines als quatre cantons interiors. Té un cocó arran de terra i dues finestres: una d'elles té l'emmarcament de maons. Una de les pedres cantoneres del parament exterior és una peça escairada de gres vermell que ha estat reaprofitada del viaducte del ferrocarril proper. Encara es conserven els dos golfos de la porta que tancava la barraca. La pedra superior del muntant dret de la porta té gravada la següent inscripció: "AÑO 1889". En canvi, l'habitacle de la dreta tenia els paraments de pedra seca; motiu pel qual no s'ha conservat tan bé. Probablement la coberta era un embigat de troncs. Encara conserva una finestra. Segurament aquest era l'espai per a l'animal de carrega (ruc, mula, matxo).
Comentaris: A cal Blasi, una casa vacarissenca del carrer de Sant Josep, aquí tenien la propietat d'una peça de terra amb vinya. Segons l'Amillarament de 1861, un tal Salvador Alavedra (a) Blasi conreava aquesta peça de terra, propietat de Felip Neri Gibert (a) Sanana, que consistia en una vinya de 1ª, 2ª i 3ª categoria, secà de 1ª, erm de 1ª i roques. Pocs anys després, problament a causa de què la construcció de la via fèrria va tallar pel mig aquesta finca, una part va passar a cal Blasi ja com a propi i l'altra part va tornar al propietari de Sanana, que en aquell moment era Josep Gibert Brugués.
Font d'informació: Àngel Sans, col·laborador de la revista mensual Vacarisses, balcó de Montserrat. Ignasi Gibert de cal Cisco. Joan Arnau de la Farinera. Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada