194 - Barraca de cal Jepó I














Ubicació: Vessant hidrogràfic esquerre del torrent de can Vives. S'hi accedeix des de la pista que neix al km 3.6 de la carretera de la Bauma i es dirigeix cap a cal Jepó. Entre la pista i la carretera.
Data de visita: 31-12-2013
Numeració: 194
Tipus de construcció: Aèria aïllada
Forma: Planta circular
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Enderroc exterior petit. La coberta de terra està molt erosionada.
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 36.784 E 001º 53.674
Altitud: 255 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció: És una barraca gran. Té un diàmetre interior de 3.5 m i una altura interior 2.5 m. No té armaris. Al seu interior una gran pedra plana fa la funció de pedrís. Una de les pedres interiors té el senyal d'una barrinada.
Comentaris: A cal Banqué, una casa vacarissenca del carrer de Sant Josep, aquí menaven una vinya en contracte de rabassa morta o parceria amb el propietari de cal Jepó. Segons l'Amillarament de 1861, un tal Joan Banqué conreava aquesta peça de terra, propietat de Josep Codina (a) Jepó, que consistia en una vinya de 3ª categoria, erm de 2ª i 3ª i roques. Poc després, a la dècada dels 70 del segle XIX, aquesta peça de terra va tornar a l'amo directe (el propietari). A la dècada dels 40 del segle XX, l'Antoni Roura va comprar cal Jepó i hi va posar un masover perquè continués treballant la terra: el Jaume Prat. Actualment totes les feixes de cal Jepó, exceptuant un hort sota la casa, s'han deixat ermar. Aquesta barraca apareix a una fitxa del Mapa del Patrimoni Cultural de Vacarisses (DIBA) on se l'anomena "Barraca de cal Jepó".
Font d'informació: La pàgina web http://patrimonicultural.diba.cat/index.php?codi_ine=08291 (Jordi Piñero).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada