206 - Barraca del Sot de l'Espluga I (Sanana)












Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent de can Vives. Al sot de l'Espluga, que tributa al torrent de can Vives pel vessant dret. S'hi accedeix des de la pista que neix al km 3.8 de la carretera de la Bauma (al revolt de l'hort de can Vives) i, després de passar sota el talús del ferrocarril per un túnel, remunta tot el torrent de can Vives fins a la masia homònima. A escassos 30 m de la via del tren.
Data de visita: 05-12-2015
Numeració: 206
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta quadrada
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Perfecte estat. La llinda de la porta està esberlada.
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 36.914 E 001º 53.832
Altitud: 260 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció: Està adossada al marge de roca mare. Les pedres del parament frontal exterior (les cantoneres i les de la llinda i els muntants de la porta) són pedres triades i escairades. Per a fer la transició de la planta quadrada a la falsa cupula que la tanca, es van emprar petxines als quatre cantons interiors. Té una dues finestres.
Comentaris: En el passat algun pagès, probablement de Vacarisses, aquí menava una vinya en contracte de rabassa morta o de parceria amb el propietari de Sanana. Al voltant de la barraca vaig trobar branquetes de llentiscle tallades a tisora que ja eren seques. Això vol dir que recentment algún membre d'una colla de recol·lectors de llentiscle va topar-se amb aquesta emboscada barraca.
Font d'informació: Mapa del Cadastre parcel·lari de Vacarisses de l'any 1944 (Ajuntament de Vacarisses).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada