210 - Barraca de cal Jandet (can Vives)





Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent de can Vives. A la capçalera d'un sot innominat que tributa al torrent de can Vives pel vessant dret. S'hi accedeix pel camí de Sanana, un sender carener que neix a l'esplanada (plaça de maniobres) que trobem al primer revolt tancat que fa la pista que baixa a can Còdol des del Serrat dels Ginebres.
Data de visita: 28-12-2015
Numeració: 210
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta rectangular
Tipus de porta:
Estat de conservació: Enderroc total
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 37.045 E 001º 54.405
Altitud: 365 m
Orientació de la porta: Sud
Restaurada: No
Descripció: Sembla que la coberta estava muntada sobre un embigat de troncs. El minso gruix dels paraments que encara es conserven així ho demostrarien; ja que una barraca de pedra seca d'aquestes dimensions necessitaria uns paraments més gruixuts per a suportar un tancament de la coberta amb falsa volta.
Comentaris: A cal Jandet, una casa vacarissenca del carrer Major, aquí menaven una vinya en contracte de rabassa morta o parceria amb el propietari de can Vives. Segons l'Amillarament de 1861, un tal Francesc d'Assís Torres (a) Jandet conreava aquesta peça de terra, propietat de Dionísia Vives, que consistia en una vinya de 3ª categoria, un olivar de 2ª categoria, erm de 1ª i roques. L'any 1903, probablement a causa de la fil·loxera, aquesta peça de terra va tornar a l'amo directe (el propietari).
Font d'informació:  Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses). Trobada tot caminant sobre el terreny.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada