191 - Barraca de ca l'Esca













 
Ubicació: Vessant hidrogràfic esquerre del sot del Vià. En un torrent innominat que neix al coll de la Roquera (la Moreneta) i que tributa al sot del Vià pel vessant esquerre. Al paratge de la Roquera. El camí obert més proper a la barraca és el corriol que des del coll de la Roquera baixa a les Vendranes.
Data de visita: 06-08-2015
Numeració: 191
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta rectangular
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Enderroc del sostre parcial. Conserva gran part del ràfec de pedres volades.
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 36.757 E 001º 55.379
Altitud: 440 m
Orientació de la porta: Sud
Restaurada: No
Descripció: La coberta està muntada sobre un embigat de troncs, lloses de pedra i fang per a impermeabilitzar. És l'única barraca amb embigat de troncs de Vacarisses que encara conserva un tros de coberta a lloc. Exteriorment mesura 3.5 m de llarg (on està situada la porta), per 2.9 m d'ample. Té dues finestres.
Comentaris: El Rossendo Lleonart de ca l'Esca, una casa vacarissenca del carrer dels Oms, aquí tenia la propietat d'una peça de terra amb vinya i olivar. L'any 1944 la terra al voltant de la barraca encara es treballava; hi havia mitja hectàrea de vinya de 3ª categoria. Actualment un esponerós bosc de pi blanc ho cobreix tot. La barraca està situada al bell mig d'un xaragall que baixa del cingle superior. Motiu pel qual el seu interior s'ha reblert de mig metre del sediment que s'escorre xaragall avall quan plou. En el moment de la descoberta la barraca estava completament coberta per la vegetació.
Font d'informació: Josep Gibert de cal Josepó (al cel sia). Jordi Torrella de cal Cargol. Mapa planimètric de Vacarisses de l'any 1920 (Cartoteca Digital de l'ICC). Amillarament de Vacarisses de 1944 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada