216 - Barraca de cal Marxant (les Comelles)













 
Ubicació: Vessant hidrogràfic dret del torrent del Sellerès. S'hi accedeix des del camí (pista) de les Comelles que neix al km 4.2 de la carretera de la Bauma i es dirigeix cap a la masia, tot passant sota l'autopista C-16.
Data de visita: 04-05-2015
Numeració: 216
Tipus de construcció: Aèria aïllada
Forma: Bessona composta. L'habitacle de l'esquerra és de planta circular. L'habitacle de la dreta era de planta rectangular.
Tipus de porta: Llinda plana (l'habitacle de l'esquerra)
Estat de conservació: L'habitacle de l'esquerra presenta un enderroc del sostre parcial, i encara conserva algún petit tram de voladís. Actualment l'habitacle de la dreta està totalment enderrocat, i no és més què un claper informe adossat a l'altre.
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 36.488 E 001º 53.432
Altitud: 265 m
Orientació de la porta: Sud-est
Restaurada: No
Descripció: Barraca doble adossada i no comunicada interiorment. L'habitacle de l'esquerre té un diàmetre interior de 2.65 m; i no té armaris. Segons m'ha explicat l'Ignasi Gibert (el propietari d'aquestes terres), el munt de pedres de la banda dreta era un annex adossat que estava cobert amb un embigat de troncs. Aquest annex es va tirar a terra quan es va aplanar el camp amb màquines.
Comentaris: A cal Marxant (ca la Maria del Marxant), una casa vacarissenca de la plaça Major, aquí menaven una vinya en contracte de parceria (1/5 part de la collita) amb el propietari de les Comelles. L'any 1944 sota la barraca hi havia una vinya de 3ª categoria amb una extensió de 1.2 hectàrees. Més cap a l'oest, i separada per un camí que ara no existeix, hi havia la vinya del masover de les Comelles; també de 3ª categoria però amb una extensió de 0.7 hectàrees.
Font d'informació: Ignasi Gibert de cal Cisco. Mapa planimètric de Vacarisses de l'any 1920 (Cartoteca Digital de l'ICC). Mapa del Cadastre parcel·lari de Vacarisses de l'any 1944 (Ajuntament de Vacarisses). Ortofotos de l'ICC o Google Maps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada