221 - Bauma obrada de la Vinya del Boter (Torrella)






 Ubicació: Vessant hidrogràfic esquerre del torrent de l'Obaga de can Torrella. S'hi accedeix des del camí vell de Vacarisses a Olesa de Montserrat. Aquest camí, després de passar a prop de can Torrella, remuntava la capçalera del torrent de l'Obaga de Torrella fins al coll de la Pedra de la Bossa. Per apropar-nos a la bauma, haurem de sortir a la dreta en rosta pujada poc abans que el camí vell connecti amb la pista que ressegueix tot el torrent. Si fem això, arribarem al peu de la cinglera on es troba la bauma.
Data de visita: 26-11-2016
Numeració: 221
Tipus de construcció: Terrera encastada
Forma: Planta triangular
Tipus de porta:
Estat de conservació: Enderroc total
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 34.821 E 001º 54.280
Altitud: 410 m
Orientació de la porta: Est
Restaurada: No
Descripció: És una barraca formada per l'aprofitament d'una bauma, on la part frontal es cobreix amb una paret de pedra seca, deixant un portal d'accés. També es pot dir que és una petita bauma obrada. Algunes pedres del parament exterior estan lligades amb morter de calç. L'interior està ple de les deixalles d'un vagabund que recentment hi va sojornar.
Comentaris: A cal Boter, una casa vacarissenca del carrer de Pau Casals (també dóna al carrer Major), aquí menaven una vinya en contracte de rabassa morta o parceria amb el propietari de Torrella. Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, els mateixos propietaris del mas Torrella (amb o sense ajuda de mossos o jornalers) eren els que treballaven la vinya que hi havia sota la bauma obrada; per tant, almenys fins a aquell any, no hi havien establert cap rabassaire o parcer. A partir d'aquí ve un buit documental, i ens hem de començar a referir a la memòria oral de la gent gran del poble de Vacarisses. El Jordi Torrella de cal Cargol em va contar que quan als anys 40 i 50 passava per aquest erm amb el seu pare, aquest li explicava que les feixes que hi ha sota la bauma (des del camí vell d'Olesa fins al torrent de l'Obaga de Torrella) eren la vinya del Boter, i que aquest tenia la vinya a parceria amb l'amo de Torrella. Per altra banda, el Joan Jornet, el dia que molt amablemant em va ensenyar aquesta amagada bauma obrada, em va contar que les feixes que trobem uns 130 m abans de sortir del camí vell eren menades pel Cubano (Francesc Lleonart). Amb aquesta aportació del Joan Jornet podem posar data a l'abandonament de l'esmentada feixa: estiu de 1936.
Font d'informació: Joan Jornet. Jordi Torrella de cal Cargol. Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada