224 - Barraca del Cargol (Puigventós)










Ubicació: Capçalera del torrent de l'Afrau. S'hi pot accedir per la pista que des de la masia del Mimó puja al Pla del Fideuer. A uns 200 metres al nord-oest del Pla del Fideuer.
Data de visita: 21-02-2017
Numeració: 224
Tipus de construcció: Terrera margera
Forma: Planta quadrada
Tipus de porta:
Estat de conservació: Enderroc total
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 34.714 E 001º 53.847
Altitud: 460 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció: La coberta era un embigat de troncs. Recentment els membres del CMRO (Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà) han catalogat aquesta mena de barraques situades al seu terme municipal i rodalies com de "tipologia olesana".
Comentaris: A cal Cargol, una casa olesana del carrer de Fora (actualment carrer de les Argelines), aquí menaven una vinya en contracte de parceria amb el propietari de Puigventós. Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, un tal Pau Dinarés aquí conreava una peça de terra de 6 quarteres i 2 quartans, el conreu principal de la qual era la vinya. Poc temps després, segons l'Amillarament de 1861, el mateix Pau Dinarés i Combas conreava aquesta peça de terra, propietat de Joaquim Llovet i Puigventós, que consistia en una vinya de 3ª categoria (3 Q i 6 q), erm de 1ª (1 Q) i roques. La gran majoria de rabassaires de la propietat de Puigventós d'aquest sector eren olesans; així que si volem saber el motiu o sobrenom d'aquest parcer, hem de recorrer al Registro General de fincas rústicas y urbanas de la villa de Olesa de 1848. L'únic Pau Dinarés que hi apareix vivia a cal Cargol, dues cases contigües (d'un cos d'ample cadascuna) del carrer de Fora.
Font d'informació: La pàgina web http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Joan Soler). Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC). Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses). Registro General de fincas rústicas y urbanas de la villa de Olesa de l'any 1848 (Arxiu Històric d'Olesa de Montserrat). Josep Maria Sibina, autor del llibre Motius d'Olesa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada