225 - Barraca del CMRO (Puigventós)









Ubicació: Capçalera del torrent de la Font de la Pastora. S'hi pot accedir per la pista que des de la masia del Mimó puja al Pla del Fideuer, i després baixa cap a Olesa de Montserrat.
Data de visita: 21-02-2017
Numeració: 225
Tipus de construcció: Aèria aïllada
Forma: Planta quadrada
Tipus de porta:
Estat de conservació: Enderroc del sostre
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41º 34.526 E 001º 53.810
Altitud: 430 m
Orientació de la porta: Sud
Restaurada: No
Descripció: La coberta era un embigat de troncs amb biga carenera i dues aigües. Recentment els membres del CMRO (Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà) han catalogat aquesta mena de barraques situades al seu terme municipal i rodalies com de "tipologia olesana".
Comentaris: Segons el Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856, un tal Josep Ribas aquí conreava una peça de terra de 2 quarteres i 9 quartans, el conreu principal de la qual era la vinya. Poc temps després, segons l'Amillarament de 1861, un tal Josep Rius conreava aquesta peça de terra, propietat de Joaquim Llovet i Puigventós, que consistia en una vinya de 3ª categoria (1 Q). El cognom del parcer que menava aquesta peça de terra és lleugerament diferent als dos documents, no sabem si per un error de transcripció o perquè realment eren dues persones diferents. La gran majoria de rabassaires de la propietat de Puigventós d'aquest sector eren olesans; així que si volem saber el motiu o sobrenom d'aquest parcer, hem de recorrer al Registro General de fincas rústicas y urbanas de la villa de Olesa de 1848. Dels dos noms esmentats anteriorment l'únic que hi apareix és Josep Rius, que vivia a cal Clota, una casa d'un cos d'ample del carrer de la Riera. La incertesa en el motiu del parcer fa que m'hagi decidit a batejar la barraca amb un nom arbitrari; en aquest cas CMRO, ja que la persona que la va trobar i pujar a la Wikipedra, el Joan Soler, és un actiu membre d'aquest centre.
Font d'informació: La pàgina web http://wikipedra.catpaisatge.net/ (Joan Soler). Plano geométrico del término jurisdiccional de Vacarisas de l'any 1856 (Cartoteca Digital de l'ICC). Amillarament de Vacarisses de 1861 (Arxiu de l'Ajuntament de Vacarisses). Registro General de fincas rústicas y urbanas de la villa de Olesa de l'any 1848 (Arxiu Històric d'Olesa de Montserrat).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada